Nona’s Fioro: μια ακόμη έκπληξη από την Ποτοποιία Πολυκαλά

Nona's Fioro 500ml, Ποτοποιία Πολυκαλά

Μια ποτοποιία 118 ετών συνεχίζει ακόμη και σήμερα να κάνει αυτό που ξέρει «πολύ καλά». Να δημιουργεί, να πειραματίζεται και να παράγει ελληνικά αποστάγματα με χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Το όνομα Πολυκαλά ακούγεται συχνά από γνώστες του χώρου της εστίασης, αλλά και εκτός αυτού, εξαιτίας του μοναδικού και ξεχωριστού λικέρ φουντουκιού που κάποια στιγμή έτυχε να δοκιμάσουν. Ένα πλούσιο σε σώμα και άρωμα λικέρ που ξαφνιάζει θετικά και πίνεται ακόμη πιο ευχάριστα. Έτυχε να δοκιμάσω και εγώ το συγκεκριμένο λικέρ πριν από μερικά χρόνια και μάλιστα σε κοκτέιλ με ουίσκι. Από τη μέρα εκείνη και έπειτα η σημείωση Πολυκαλάς υπήρχε στην καθημερινή μου ατζέντα, παρακολουθώντας τις κινήσεις αλλά και τα νέα του προϊόντα περιμένοντας τη στιγμή. Και η στιγμή αυτή έφθασε.

Η Ρένα Πολυκαλά, 4η γενιά της οικογένειας από την Κεφαλονιά, μας υποδέχτηκε με το ζεστό της χαμόγελο για να μας ξεναγήσει στο αποστακτήριο της Κερατέας αλλά κυρίως στην ιστορία της οικογένειας

Πριν από λίγες εβδομάδες στα προϊόντα Πολυκαλά προστέθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ετικέτα με το όνομα Nona’s Fiorο, που συνδυάζει αρμονικά την οικογενειακή ιστορία της ποτοποιίας με το σήμερα σε ένα πολύ κομβικό σημείο κατά την γνώμη μου. Με αρκετή ωριμότητα πλέον σε όλα τα στοιχεία μιας ποτοποιίας όπως την συσκευασία, την ποικιλία προϊόντων, το εταιρικό προφίλ αλλά και τη προώθηση, τα προϊόντα Πολυκαλά σημειώνουν πλέον εμφατικά το δρόμο της αλλαγής και της ανανέωσης. Και για όλα αυτά ήμουν σίγουρος πως υπήρχε μια αιτία που θέλησα να ανακαλύψω.

Η ιστορία αυτή ξεκινά το 1897 στο Ληξούρι όταν ο προπάππους Βασίλης Πολυκαλάς ίδρυσε την ομώνυμη ποτοποιία. Ανήσυχος ταξιδευτής συγκέντρωνε για πολλά χρόνια συνταγές λικέρ από την Ελλάδα πριν αποφασίσει να τις υλοποιήσει. Η φήμη και η πελατεία αυξήθηκε και η ποτοποιία Πολυκαλά μεταφέρθηκε το 1910 στην Αθήνα και την Καραγιώργη Σερβίας, σύντομα όμως μετεγκαταστάθηκε στο οινικό παράδεισο της Κλεισθένους και τον αριθμό 4.

Εκεί, η 2η γενιά με τον Δημήτρη Πολυκαλά συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση εδραιώνοντας τα λικέρ της στην αθηναϊκή πελατεία που έπινε από το βαρέλι. Λίγο μετά τον πόλεμο η ποτοποιία ξεκινά την παραγωγή ούζου, βερμούτ και μπράντι και απογειώνεται. Ξεχωρίζει το ούζο με τον έξυπνο τίτλο Tresbien και αναφορά στον παραγωγό, που σύντομα αναδεικνύεται σε ένα εξαιρετικό απόσταγμα, που έμεινε στην ιστορία όμως με το όνομα Πολ 68. Βλέπετε η πελατεία της εποχής αδιαφορούσε για τα γαλλικά αλλά έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την τιμή του, που ήταν 68 λεπτά/οκά, από όπου προήλθε και η ονομασία.

Εκεί, η 2η γενιά με τον Δημήτρη Πολυκαλά συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση εδραιώνοντας τα λικέρ της στην αθηναϊκή πελατεία που έπινε από το βαρέλι. Λίγο μετά τον πόλεμο η ποτοποιία ξεκινά την παραγωγή ούζου, βερμούτ και μπράντι και απογειώνεται. Ξεχωρίζει το ούζο με τον έξυπνο τίτλο Tresbien και αναφορά στον παραγωγό, που σύντομα αναδεικνύεται σε ένα εξαιρετικό απόσταγμα, που έμεινε στην ιστορία όμως με το όνομα Πολ 68. Βλέπετε η πελατεία της εποχής αδιαφορούσε για τα γαλλικά αλλά έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την τιμή του, που ήταν 68 λεπτά/οκά, από όπου προήλθε και η ονομασία.

Nona’s Fioro

Το νέο «παιδί» δεν είναι στην πραγματικότητα παιδί αλλά γιαγιά, και μάλιστα το άνθος της. Το Nona’s Fioro σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ποτοποιία Πολυκαλά που σχετίζεται με την ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Πρόκειται για γλυκό κρασί μοσχάτο με εμβάπτιση αρμπαρόριζας, που αποδίδει έναν ευχάριστο και αρωματικό συνδυασμό. Οριακά ελαφρύ και γλυκόπιοτο, ιδανικό για επιδόρπιο συνοδεία φρούτων και γλυκών όπως ακριβώς επιθυμούσε η γιαγιά Ειρήνη.

Η νόνα Ειρήνη, η γιαγιά στα κεφαλλονίτικα, ζήτησε κάποια στιγμή από τον παππού να της φτιάξει ένα ποτό λίγο πιο ελαφρύ για εκείνη αλλά ταυτόχρονα και για ριφόρτσο, δηλαδή τόνωση. Εκείνος τότε ανακάτεψε στο γλυκό κρασί που είχε μερικά βότανα και δημιούργησε ένα ποτό πιο ελαφρύ και αρωματικό. Η συνταγή εκείνη λοιπόν αναβίωσε σήμερα, όπως ήταν η επιθυμία της νόνας, και το Nona’s Fioro αναδύει και πάλι τα γλυκά του αρώματα.

Με το Nona’s Fioro ο Πολυκαλάς μπαίνει για τα καλά στην αγορά των επιδόρπιων λικέρ και ποτών ως αποτέλεσμα μιας εξωστρεφούς στρατηγικής που συνδυάζει παράδοση και γνώση. Προσθέτει εμφατικά μια ακόμη επιλογή στην πλούσια συλλογή του, αλλά και γενικότερα στο οπλοστάσιο των ελληνικών οινοπνευματωδών. Παραδίδει απλόχερα ένα ακόμη ελληνικό στοιχείο στη φαρέτρα της ελληνικής σκηνής των μπαρ που καλείται να δημιουργήσει.

Το Nona’s Fioro δεν αποτελεί την επιτομή της καινοτομίας, ούτε θα ταράξει τα νερά της παγκόσμιας παραγωγής. Το Nona’sFioroείναι το κέρασμα φίλων σε ένα φιλόξενο σπίτι, το ελαφρύ απεριτίφ μιας κοπέλας στο μπαρ, το αρωματικό τελείωμα λίγο μετά το φαγητό ή απλά, η γλυκιά συντροφιά στο ποτήρι όπως το ήθελε η νόνα.

Ο παραγωγός

Η Ρένα Πολυκαλά έφερε το δικό της αέρα στην επιχείρηση επιστρέφοντας από το εξωτερικό. Οραματίστηκε το μέλλον και το σχεδίασε προσεκτικά. Για να το πετύχει αυτό στηρίχθηκε στο παρελθόν αλλά ζύγισε το παρόν όταν χρειάστηκε να εναρμονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα. «Στην αρχή δεν θέλανε να με δουν οι κάβες. Τι να τα κάνουν τα λικέρ; Γυρνούσα πόρτα πόρτα και ούτε με άκουγαν».
Σήμερα τα προϊόντα Πολυκαλά κατέχουν εξέχουσα θέση στις ενημερωμένες κάβες που όχι μόνο ακούν, αλλά ενημερώνονται και συμμετέχουν στη διαδικασία με φροντίδα και ενδιαφέρον. Επιμονή, υπομονή και καλή δουλειά, αυτή είναι η συνταγή και μια μικρή συμβουλή: τα μάτια και τα αυτιά να είναι πάντα ανοικτά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο NFL-Guide, 28 Ιανουαρίου 2015

Aν βρεθείτε στο κέντρο της Αθήνας, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την έκθεση – showroom στην Κλεισθένους 7 όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας τις γεύσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*